Nie jesteś zalogowany.
#1 13-07-2009 04:49:12 Próba na stopienHej! Czy ktoś z was wie jak sie rozpisuje probe na stopnie? Jak to ma wygladac i wogole? Czym sie kierowac, w jakiej formie ma to byc napisane? Z góry dzieki.
13-07-2009 04:49:12
#2 13-07-2009 13:38:58 Re: Próba na stopienPo pierwsze to musisz mieć wymagania na dany stopień. Następnie po kolei do każdego wymagania rozpisujesz zadania.Ustalasz je w zależności od swoich możliwości.
Najlepiej to zrobić w formie tabelki,proponuje Ci znaleźć w internecie jakieś przykładowe próby i z nich wziąć szablon.
#3 13-07-2009 16:30:52 Re: Próba na stopienA ja proponuję pójść do opiekuna próby (musi taki istnieć!) i właściwie to jest jego zadanie, zeby Ci pomóc. Opiekuna możesz sama sobie wybraż, al musisz pamiętać o tym, że osoba ta musi mieć stopień który chcesz dobywać lub wyższy. Rozumiesz - taka osoba któa ma wiadomości na tym poziomie. Bo to by wyglądało jakby ktoś uczył tańczyć, a nie miał by o tym zielonego pojęcia. No a jeżeli nie posiadasz opiekuna (różne, dziwne rzeczy słyszałam/widziałam) to poproś drużynowego żeby pomógł Ci rozpisać stopień. Albo mogę pomóc jeżeli będzie z tym problem
W razie czego pisz do mnie na gg: 7875502. Chętnie pomogę ![]()
#4 09-08-2009 08:59:43 Re: Próba na stopienA ja mam takie pytanie: czy opiekunem próby może zostać drużynowa, nieposiadająca żadnego stopnia harcerskiego ani instruktorskiego? Z góry dzięki za odpowiedź.
#5 10-08-2009 08:13:13 Re: Próba na stopienJa odpowiem Druhnie na to pytanie jednym słowem - nie. Nie być opiekunem próby drużynowy, który nie posiada żadnego stopnia. Opiekunem próby na stopień może być osoba która posiada stopień zdobywany przez jego podopiecznego lub wyższy. Stopień pokazuje stopień rozwijania się człowieka w harcerstwie. To tak jak ja bym Druhnę chciała uczyć jeździć na nartach, a sama bym tego nie potrafiła (a nie potrafię
). Najpierw samemu trzeba coś przeżyć, nabrać doświadczenia i najważniejsze nabyć umiejętności - czasem nauczyć się, żeby móc kierować na dobrą drogę swoich przyjaciół itd. To tak jak bym chciała przeprowadzić kurs drużynowych, a sama bym go nie zdała.
Mam nadzieję, że troszkę Druhnie się sprawa rozjaśniła dzięki tym przykładom. Ja proponuję zapytać kogoś w drużynie, kto posiada taki stopień o to czy nie zechciał by być opiekunem Druhny próby na stopień, a jeśli nikt nie posiada wymaganego stopnia to zapytaj np. Komendanta (który na pewno musi być instruktorem
), albo kogoś, kto Druhnę w miarę dobrze zna, ponieważ opiekun próby ma pilnować Druhny rozwoju i wspierać Cię w tym
Więc nie może by to przypadkowa osoba
Moim opiekunem na próbę na stopień Harcerki Orlej jest moja Drużynowa - ale ona jest instruktorem posiada stopień Przewodniczki. Jednak nad moją próbą przewodnikowską czuwa komendant mojego hufca, ponieważ przewodnik dla przewodnika nie może być opiekunem
(ale też bardzo żałuję) - ale ze stopniami instruktorskimi wygląda to troszeczkę inaczej.
Mam nadzieję, że piszę zrozumiale - 2 godziny temu wróciłam z obozu ![]()
#6 10-08-2009 09:42:22 Re: Próba na stopienDzięki wielkie za tę wyczerpującą odpowiedź
Chciałam się upewnić, bo słyszałam już wiele wersji na temat "kto może być opiekunem".
Ooo, obóz- fajna sprawa
Pozdrawiam.
#7 12-08-2009 05:36:49 Re: Próba na stopienNie ma sprawy!
Służę pomocą jeśli chodzi o sprawy KSiS (jestem na różne patologie z tym związane strasznie wyczulona
). Gdybyśmy były w jednym hufcu to bym mogła bardziej pomóc bo być może mogłabym zostać Druhny opiekunem... O, a jaki Druhna stopień chce zdobyć? Ja za jakiś czas skończę próbę na HO no i tak w kwietniu - tak planuję - być może złożę zobowiązanie instruktorskie (w końcu!
).
#8 12-08-2009 08:38:57 Re: Próba na stopienPlanuję zdobyć stopień samarytanki
Muszę tylko znaleźć opiekuna- i do dzieła ![]()
#9 12-08-2009 08:54:42 Re: Próba na stopienAha, no to życzę powodzenia
Mam nadzieję, że się uda. Tak jak mówiłam, warto zapytać kogoś z komendy hufca, albo jakiegoś harcerza, którego znasz i który posiada stopień samarytanki lub wyższy (e to być instruktor lub HO czy HR)
#10 03-03-2010 04:51:15 Re: Próba na stopienMam prośbe od 2 miesiecy probuje napisac probe na st. tropicielka ale u mnie w druzynie jest tak ze ochotniczka jest juz gotowa i ma wymagania takie jak na trop. wiec nie wiem na jakiej podstawie mam napisac ta probe
z gory dzieki ![]()
#11 03-03-2010 08:11:57 Re: Próba na stopienA jak wygląda u Was próba na ochotniczkę? W sumie napisz do mnie (gg. 7875502). Spróbuję Ci pomóc bo raczej stopnie się wszędzie tak samo rozpisuje
Rozpiszemy to razem. Swoją drogą trochę bezsensu, że od razu ochotniczkę dają Wam gotową... Bo każdy ma inne umiejętności, możliwości - chodzi o zadania... Jeśli chcesz pogę Ci pomóc ![]()