Nie jesteś zalogowany.

#1 09-05-2009 13:25:37 ZHP a ZHR

zhrak
Użytkownik Forum mP

Jakie sa stosunki miedzy ZHR a ZHP w waszym miescie(o ile wogole ZHR tam istnieje). W moim dosc złe sad Mozna zauwazyc, ze ZHP uwaza sie za lepszych od nas. Kiedys podczas uroczystosci 3 maja szyki ZHP i ZHR staly w kosciele obok siebie. Zasugerowalem kilku druhom ZHP sciagniecie czapek z glow, na co dostalem dosc wulgarna odpowiedz ktorej nie bede cytowal. Jak to jest z Zhp i Zhr w waszym srodowisku?

Mazowiecka Chorągiew Harcerzy ZHR
Hufiec Wawer

09-05-2009 13:25:37

Druh AdSense
Użytkownik Forum mP

#2 09-05-2009 14:29:17 Re: ZHP a ZHR

ŁukaszCK
Użytkownik Forum mP

To popelniles blad. Jesli piszesz ze staliscie w szyku w kosciele to zasady ceremonialu i musztry mowia o noszeniu nakrycia glowy. Dlatego zwrocenie uwagi bylo nie na miejscu niestety.

#3 09-05-2009 14:44:06 Re: ZHP a ZHR

zhrak
Użytkownik Forum mP

Nakrycie glowy nosza wartownicy i poczty sztandarowe. Zwykli szeregowi harcerze ustawieni w dwuszeregu nie powinni nosic nakrycia glowy, przynajmniej wedlug regul ZHR.
Zresztą większość druhów z ZHP sciagnelo czapki, tylko 4 z nich nie zrobilo tego. Kiedy zwrocilem im na to uwagę, odpowiedzieli niekulturalnie, ale czapki sciagneli

Mazowiecka Chorągiew Harcerzy ZHR
Hufiec Wawer

#4 09-05-2009 15:08:30 Re: ZHP a ZHR

ŁukaszCK
Użytkownik Forum mP

I niestety jestes w bledzie Druhu smile Wasz regulamin musztry i ceremonialu nie obejmuje czlonkow ZHP (jesli macie, bo do tej pory spotkalem tylko projekt, takze nie wiem czy jest zatwierdzony)
a do rzeczy:
"W czasie uroczystości oficjalnych, państwowych, harcerskich i innych harcerze i harcerki występują w nakryciach głowy."

Zasady musztry i ceremoniału harcerskiego. Rozdział: Zasady Harcerskiego zachowania ppkt.: 1.4
oczywiscie ZHPowskie zasady

Poza tym nie wiem do czego dazysz? Czy do tego ze Ci druhowie byli bardzo zamotani i ze sciagneli czapki a reszta nie? Bardzo chcesz postawic na swoim widze.

Co do stosunkow ZHR-ZHP.
Raz w 2006 r. na Bialej Sluzbie w Krakowie zdazylo mi sie ze druhowienstwo z ZHR chcialo rozdelegowac obowiazki w szeregi ratownikow ZHP, a my mielismy inna robote no i bylo tak sobie.
Ja tam bym pojechal z Wami na oboz z checia. Generalnie problem nie lubienia sie da sie odczuc glownie wsrod swiezych harcerzy, ktorzy mysla ze jestesmy wrogami, ale dopiero pozniej jak sobie uswiadomia ze tak nie jest normalnieja smile

Ostatnio edytowany przez ŁukaszCK (09-05-2009 15:16:22)

#5 10-05-2009 07:21:16 Re: ZHP a ZHR

Pesymistka
Użytkownik Forum mP

Nie można ocenia po jednym tylko incydencie. Poza tym przykłady można mnożyć w jedną i w drugą stronę. Harcerze z żadnej z organizacji nie są idealni i mają prawo popełniać błędy.

Tematy pokrewne i podobne.
http://miniportal.harcerski.pl/forum/t1085.html
http://miniportal.harcerski.pl/forum/t2261.html
http://miniportal.harcerski.pl/forum/t2 … st....html
http://miniportal.harcerski.pl/forum/t1564.html
http://miniportal.harcerski.pl/forum/t9 … iedzy.html

Czym dla ptaka są skrzydła, tym dla człowieka przyjaźń: wznosi go ponad proch ziemi

#6 11-05-2009 12:25:08 Re: ZHP a ZHR

Asiax
Użytkownik Forum mP

U nas w mieście kontaktów żadnych z ZHP nie mamy chyba, że przez pojedyńcze osoby które maja kolegów lub kolezanki. Mam tez wrażeni , ze to my obstawiamy większość imprez typu 11 listopada, 3 maja itp. bo jak zhp jest to w stanie kilkuosobowym a wiem, ze w naszym miescie jest dośc dużo osób w zhpie

Zastępowa zastepu Rzeka
10 Bydgoska Drużyna Harcerek "Aqua"
Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej
gg: 4799630

#7 12-05-2009 04:41:04 Re: ZHP a ZHR

mejden159
Użytkownik Forum mP

Co do świąt narodowych itd. 
Myślę, że wiele drużyn w ZHP ma podobny problem do mojej-mianowicie instruktorzy pamiętają PRL i niektórzy sa komunistami ;/ Smutne, ale prawdziwe. We Wrocławiu kiedy była msza rocznicowa śmierci Witolda Pileckiego chciałem zabrać harcerzy na mszę, ale mój instruuktor odezwał się tak chamsko: "po co? Myślisz, że zmarły Pilecki na obóz z nami pojedzie? Nie. Lepiej zrób święto pieczonego ziemniaka-bo ziemniaków na obóz pojedzie kilka worków".

Co nie zmienia faktu, że pomimo mijania tego smutnego trendu nadal takie przypadki się zdażają. Ja  nie mogłem się z gościem dogadać i stworzyłęm własną drużynę i tam zabieram ludzi na różne uroczystości oraz biwaki. Ale staram się wszelakie rocznice itd. organizować z kilkoma zaprzyjaźnionymi środowiskami, obrzędowo-przyjemniej jest posłuchać gawędy przy ognisku i poczuć ducha braterstwa niż goddzinę stać w kościele, a kolejną na apelu.

U nas we Wrocławiu "wojna" ZHP i ZHR zaczyna się i kończy wśród  młodych harcerzy, chociaż mam znajomą z ZHR, która mi opowiadała, że "na zbiórkach mojej poprzedniej drużyny głównym zajęciem było pojeżdżanie po ZHP". Myślę wiec, że problem tkwi nie tylko w czerwonych resztkach ZHP ale także nastawienie nacjonalistycznych resztek ZHR, które chcą wpoić młodym druhom i druhnom, że całe ZHP to banda komuchów i bezideowców wink

Nie mniej, ja do ZHR nic ine mam-a wrecz przeciwnie, nawet organizuję z zaprzyjaźnionym patrolem biwaki smile

Drużynowy 33 WrDW "WATAHA"
Hufiec Wrocław
Chorągiew Dolnośląska
Związek Harcerstwa Polskiego

gg: 7969425

#8 26-05-2009 16:45:09 Re: ZHP a ZHR

Vandrey
Użytkownik Forum mP

mejden159 napisał:

Co do świąt narodowych itd. 
Myślę, że wiele drużyn w ZHP ma podobny problem do mojej-mianowicie instruktorzy pamiętają PRL i niektórzy sa komunistami ;/

zgodnie z polskim prawem propagowanie ideologii komunistycznej jest przestępstwem. Jeśli jakiś instruktor jest komunistą to należy się go pozbyć z szeregów zhp. No chyba, że chodzi o komunistyczne podejście do pewnych spraw, które niestety spotyka się nie tylko w harcerstwie.

No i jakoś nie widzę nic złego w pamiętaniu PRL-u. Pewnie jakieś 70% społeczeństwa go pamięta.

#9 26-05-2009 17:02:03 Re: ZHP a ZHR

mejden159
Użytkownik Forum mP

Druhu z pewnością pamięta go mniej wiecej tylu ludzi ilu podałeś. Ale jak również napisałeś to jest przestępstwo. A jak to nazwałeś "komunistyczne podejście to życia" to w sumie też poniekąd propagowanie komunizmu i w efekcie rzestępstwo. Ja nie wiem, w Czechach i Słowacji,w zjednoczonych Niemczech po upadku komunizmu WSZYSTKICH URZĘDNIKOW KOMUNISTYCZNYCH usunięto z ich funkcji, nawet w organizacjach skautowych,a u nas do dzisiaj piastują oni różne stanowiska. Zgroza...a jeszcze różne "kurduple" polityczne śmią kpić z bohaterów narodowych.

Przepraszam za stwierdzenie i upolitycznianie harcertswa w mojej niniejszej wypowiedzi.
Natomiast jeżeli uraziłęm w tej chwili czyjeś poglądy ot niem  przepraszam:
Żeby uważać Wałęsę za SB-ka trzeba być idiotą na miarę Kaczyńskiego..

Ale już dość obeszliśmy temat.

Czuwaj!

Hufiec Wrocław
Chorągiew Dolnośląska

#10 27-05-2009 02:18:13 Re: ZHP a ZHR

Przemo_32
Użytkownik Forum mP

Aj tam, jak ktoś jest starych zagrzybiałym komuchem, to to jest charakter, a nie wyznawana ideologia. To charakterystyczny rys czlowieka wychowanego i zmienionego przez ideologię. Jeśli ten instruktro tak Ci powiedział, to ja bym się delikatnie mówiąc nie przejął i ruszył na tę mszę. Nikt by przez to nie umarł, a instruktora można odsunąć- nikt mu nie każe tam być, jeśli macie innego.

Różni komuszkowie się uchowali na RÓŻNYCH stanowiskach i to jest oczywiste. Od wojska, po rząd. A po Kaczorkach to już sobie daruj- nie o tym jest dyskusja, a bohaterowie narodowi, mogą okazać się tacy tylko w legendach. Ostatnie 60 lat Polski jest tak zagmatwane, że nie wiadomo, kto właściwie był bohaterem, a kto szczurem. Osobiście- wierzę IPNowi.

Ale zostawmy dyskusję o polityce.
A nawiązując do wypowiedzi ZHRaka: jeśli Ci tak odpowiedzieli, to trudno- chamy są były i będą. Trzeba na to wzruszyć ramionami, przecież w pysk byś im nie dał. Harcerze są jak ludzie- wszędzie znajdzie się wszy.

"Lance do boju, szable w dłon, bolszewika goń!"
------------------------------------------
Przemek2x@o2.pl
25 WDKH:)
ZHP

#11 27-05-2009 06:43:55 Re: ZHP a ZHR

coenus
Użytkownik Forum mP

Na tegoroczynym rajdzie Głuchołazy 2009, miałem ogromną przyjemność obcować z patrolem ZHR - wedrowniczym. I po długich rozmowach doszlismy do konkluzji ze niezależnie od poglądów na religie, koedukacje czy historyczne zaszłości i zarabianie w hufcach to dla siebie jesteśmy nadal SKAUTAMI ... braćmi ...
Nasze organizacje maja wiele różnic ale w naszych sercach ich nie ma.
Tak samo kochamy mundur, i to co sie z nim wiąrze. Tak samo uwielbiamy puszczaństwo i harce.  To czy cos wolno robic tak a nie inaczej nie moze przysłaniac nam drugiego skauta.

Niezaleznie czy miales racje z tym beretem czy nie.
Nigdy od innego skauta ZHP czy ZHR nie powinienes uslyszec złego słowa. Zwłaszcza takiego jakie domyslam sie ze uslyszales.
Ublizajac innemu skautowi - łamie sie wiekszosc zasad obu organizacji, zasady współzycia społecznego, kultury i dobrego wychowania... 

W obu organizacjach takie zachowanie powinno być tępione i to bardziej niz picie alkocholu czy palenie.
Informacja o "złym" traktowaniu sie ZHP czy ZHR powinna budzic takie obrzydzenie jak to ze pijanych harcerzy zwineła policja albo ze instruktor nie zachowal czystosci przed małżeńskiej.

Pozdro

#12 28-05-2009 09:51:06 Re: ZHP a ZHR

Vandrey
Użytkownik Forum mP

coenus napisał:

Informacja o "złym" traktowaniu sie ZHP czy ZHR powinna budzic takie obrzydzenie jak to ze pijanych harcerzy zwineła policja albo ze instruktor nie zachowal czystosci przed małżeńskiej.

nie chciałbym burzyć Twojego światopoglądu ale nie wszystkie harcerskie organizacje interpretują 10 punkt PH  fragment o czystości tak samo.

#13 28-05-2009 14:35:06 Re: ZHP a ZHR

mejden159
Użytkownik Forum mP

czystość w mowie oznacza jak dla mnie nawet nie to, żeby nie przeklinać, ale żeby bć prawdomównym wink a co do czystości przedmałżenskiej to już bardziej powinniśmy się kierować hasłem Filaterów Ojczyzna Nauka CNOTA (chociaż cnotę można różnie traktować, czystość seksualna jest jedną z wieeeeeeelu cnót, inną cnotą jest np. patriotyzm) wink

Natomiast fakt odwiezienia pijanych "druhów" przez radiowóz owszem jest obrzydzający

Hufiec Wrocław
Chorągiew Dolnośląska

#14 28-05-2009 14:40:16 Re: ZHP a ZHR

Przemo_32
Użytkownik Forum mP

Oj, z seksem to jak jest, każdy widzi. Nikt sobie nie uświadamia co to znaczy, ta czystość w mowie, myśli i uczynku. Proponuję przewertować Baden-Powella, on o tym się rozpisywał. I to jest prosta interpretacja tegoż punktu.

A co do haseł filaretów, to cnota bardziej kojarzy mi się z VIRTUS- tym rodzajem cnoty:P Nie cnota jako... ekhm... cnota ^^'

"Lance do boju, szable w dłon, bolszewika goń!"
------------------------------------------
Przemek2x@o2.pl
25 WDKH:)
ZHP

#15 28-05-2009 17:18:58 Re: ZHP a ZHR

mejden159
Użytkownik Forum mP

Byłym wdzieczny jakbyś podał mi jakieś dzieła Bi-Pi, które o tym traktują. Bo jeżeli o niego chodzi to różnie z tym bywa wink

np. kiedyś powiedział, że "Skaut podczas bankietów i innych imprez nie pije alkoholu mocniejszego niż piwo korzenne", z kolei w ZHP nawet to nie jest dopuszczalne wink

Więc nie wiem czy w tym wypadku wypada się wzorować na BP, może jednak warto dlatego jeśli możesz to zapodaj tytułem wink

Hufiec Wrocław
Chorągiew Dolnośląska

#16 29-05-2009 06:57:41 Re: ZHP a ZHR

coenus
Użytkownik Forum mP

Z rozumysłem i "perfidnością" skierowałem przykład na czystość przed małżeńską.
W ZHR ten temat jest tematem bardzo "gorącym" - i traktowany jest równie poważnie co alkochol czy palenie...i o ile alkochol co po niektorzy próbuja jakos usprawiedliwic ...do obiadu .. to palacze juz tak łatwo nie mają... 

Sam bylem zaskoczony gdy czytajac "pobudke" trafilem na kilka artykułów o tym biednym seksie ... warto poczytac...

#17 29-05-2009 12:26:03 Re: ZHP a ZHR

Janik.028
Użytkownik Forum mP

Druhu! alkoHol przez H . tongue ^^

Drużynowa 9DH "Zarembiacy"
Hufiec Ziemi Sanockiej im.ks.hm. Zdzisława 'Jastrzębiec' Peszkowskiego
Chorągiew Podkarpacka im. Olgi i Andrzeja Małkowskich
ZHP

#18 31-05-2009 14:26:48 Re: ZHP a ZHR

mejden159
Użytkownik Forum mP

Moim zdaniem harcerstwo jest organizacją dobrowolną i kwestię życia seksualnego powinno pozostawić w gestii moralnej każdego członka z osobna. Jedni mogą akceptować, drudzy nie-tak było jest i będzie wink

Ingerowanie "w łóżko" członkó ZHP jest dla mnie grubą przesadą.

Czuwaj!

PS
Nie mówię tu o przypadkach, kiedy harcerze uprawiają seks na obozie a dwa namioty dalej są zuchy.

Hufiec Wrocław
Chorągiew Dolnośląska

#19 03-01-2010 14:07:19 Re: ZHP a ZHR

olek22
Użytkownik Forum mP

i teraz wszystko jasne wink

Stopka forum