Nie jesteś zalogowany.

#1 11-02-2010 11:02:32 Pytania z życia wzięte...

mazUr;)
Użytkownik Forum mP

Tata z mojej drużyny stworzył wizytówkę swojej firmy, na której umieścił symbol lilijki harcerskiej, czy mógł tak postąpić?

Przyszedł do mnie zuch-Ole, któy ma 10 lat i bardzo chce nosić krzyż harcerski, jak wytłumaczyć mu, ze jeszcze nie może go nosić?

Rada drużyny zaproponowała, abyśmy stworzyli sztandar drużyny. Czy możemy go posiadać?

Czy mianowanie na funkcję drużynowego jest jednoznaczne ze staniem się instruktorem?

pytania przed kursowe dla koleżanki, która chce usłyszeć wiele opinii na te tematy i wszystko poukładać w przejrzystą i rozumną treść.

CZUWAJ!wink

14 DH Matnia
12 GZ Bajkowe Stworki
Hufiec Czechowice-Dziedzice
im.Olgi i Andrzeja Małkowskich
;).

11-02-2010 11:02:32

Druh AdSense
Użytkownik Forum mP

#2 11-02-2010 13:15:23 Re: Pytania z życia wzięte...

Ewson
Użytkownik Forum mP

1. Jeżeli była to taka lilijka z 'ONC' i 'ZHP' to nie można.
2. Bo po prostu jest zuchem wink
3.
4. Nie.

#3 19-02-2010 05:43:23 Re: Pytania z życia wzięte...

dorota1906
Użytkownik Forum mP

Hehehehe no nie wierzę! Moja Przyboczna miała identyczne!

mazUr;) napisał:

Tata z mojej drużyny stworzył wizytówkę swojej firmy, na której umieścił symbol lilijki harcerskiej, czy mógł tak postąpić?

Podobnie jak Druh(na) wyżej.

mazUr;) napisał:

Przyszedł do mnie zuch-Ole, któy ma 10 lat i bardzo chce nosić krzyż harcerski, jak wytłumaczyć mu, ze jeszcze nie może go nosić?

No na pewno, że zuchem jest powiedzieć mu nie można... Skoro należy do drużyny harcerskiej już nim nie jest. Jeśli jest w drużynie harcerskiej można mu wyjaśnić, że musi przejść pewną próbę i obiecać mu, że jak ją przejdzie to zaraz otrzyma krzyż, można mu powiedzieć co musi robić prawdziwy harcerz. Można mu powiedzieć, że krzyż mają dobrzy koledzy, dobrzy synowie/córki, dobrzy uczniowie itd. Chłopiec będzie się starał bo będzie widział, że drużynowy go obserwuje. Jeśli zaś jest zuchem można mu powiedzieć, że zuchy mają znaczek zucha - jest to odpowiednik krzyża harcerskiego. Wszystko oczywiście delikatnie...

mazUr;) napisał:

Rada drużyny zaproponowała, abyśmy stworzyli sztandar drużyny. Czy możemy go posiadać?

Oczywiście, że nie.

mazUr;) napisał:

Czy mianowanie na funkcję drużynowego jest jednoznaczne ze staniem się instruktorem?

Nie, funkcja drużynowego to faktycznie funkcja instruktorska - FUNKCJA INSTRUKTORSKA! Jednak instruktorem harcerz staje się po złożeniu zobowiązania instruktorskiego uprzednio wykonując kartę próby - przecież to jest STOPIEŃ, a nie funkcja tongue

Ostatnio edytowany przez dorota1906 (19-02-2010 05:43:49)

sam. Dorota Klusaczyk
Drużynowa Próbnej Gromady Zuchowej "Strażnicy Gumisiowej Tajemnicy"
Nie tylko Zuchowym patrzę okiem!
===> 7 Wielopoziomowa Drużyna Harcerska "Spartakus"
===> Hufiec ZHP im. Józefa Kreta w Jastrzębiu Zdroju
'Jeśli zobaczysz iskrę w oczach Zucha dokonaj wszelkich starań by nie zgasła i stała się wędrowniczą watrą!'

#4 19-02-2010 07:05:27 Re: Pytania z życia wzięte...

mejden159
Użytkownik Forum mP

Sztandar można w ZHP posiadać bowiem po uprzedniej zgodzie Komendanta Chorągwi. Ale to jest stos papierów przy tym, pokazywanie bogatej tradycji drużyny itd (wszystko na papierze_, że o kosztach SZTANDARU nie wspomnę. Pozłacane nici, materiał, drzewiec, gablota (to wymogi GK-bez tego nawet nie ma myślenia o sztandarze) wink

Drużynowy 33 WrDW "WATAHA"
Hufiec Wrocław
Chorągiew Dolnośląska
Związek Harcerstwa Polskiego

gg: 7969425

#5 19-02-2010 09:08:09 Re: Pytania z życia wzięte...

Tałer
Użytkownik Forum mP

A w ZHR podobnie zgoda KomChora, u facetów drużyna przynajmniej Leśna, nie wiem jak u harcerek, no i oczywiście kampania sztandarowa.

Taki mały Offtop - @dorota - czemu nie mogą ?

ćw. Filip Gowor
przyboczny 31 Koszalińskiej Drużyny Harcerzy "Brownsea"
Koszaliński Szczep "Sztorm"

#6 19-02-2010 14:17:31 Re: Pytania z życia wzięte...

dorota1906
Użytkownik Forum mP

Ja też wyczytałam w Statucie to co wyżej ale później pytałam jednego z instruktorów mojego hufca i powiedział, ze nie..

sam. Dorota Klusaczyk
Drużynowa Próbnej Gromady Zuchowej "Strażnicy Gumisiowej Tajemnicy"
Nie tylko Zuchowym patrzę okiem!
===> 7 Wielopoziomowa Drużyna Harcerska "Spartakus"
===> Hufiec ZHP im. Józefa Kreta w Jastrzębiu Zdroju
'Jeśli zobaczysz iskrę w oczach Zucha dokonaj wszelkich starań by nie zgasła i stała się wędrowniczą watrą!'

#7 26-02-2010 06:49:40 Re: Pytania z życia wzięte...

gisburn
Użytkownik Forum mP

http://promocja.zhp.pl/index.php?do=sta … ,0005,0004
Krzyż Harcerski może być umieszczany:
1) na wszelkich drukach oficjalnych, informacyjnych i promocyjnych w ZHP (np. na papierach firmowych, wizytówkach, kopertach, ulotkach, dyplomach, podziękowaniach),
2) w dokumentach jednostek ZHP (np. planach pracy, sprawozdaniach),
3) w książkach oraz innych publikacjach o tematyce harcerskiej,
4) na stronach internetowych jednostek ZHP.

Krzyż Harcerski nie powinien być wykorzystywany w materiałach promocyjnych o charakterze tzw. „gadżetów” (np. kubki, długopisy).

Możesz mu wytłumaczyć że krzyż dostaje się dopiero gdy staje się harcerzem i dopiero gdy będzie w odpowiednim wieku i przejdzie próbę będzie mógł krzyż nosić. 10 latek to już nie 6 latek. Trochę już rozumie

http://dokumenty.zhp.pl/pliki/glowny_20 … 9_2005.doc
http://dokumenty.zhp.pl/pliki/zalcznik_ … 9_2005.doc
http://dokumenty.zhp.pl/pliki/zalcznik_ … 9_2005.doc

Nie. Nie zostaniesz instruktorem póki nie przejdziesz próby na stopień przewodnika / przewodniczki,

pwd. Maciej Gralak HO
Związek Harcerstwa Polskiego
Drużynowy 42 BDH "Krzewy"
Zastępca Kierownika referatu Wędrowniczego Chorągwi Kujawsko-Pomorskiej
Członek zespołu ds. Strony Internetowej KH Bydgoszcz - Miasto

#8 09-03-2010 14:54:34 Re: Pytania z życia wzięte...

Antek_93
Użytkownik Forum mP

Jak tak teraz myślę, to muszę szczerze przyznać, ze pytania tzw. "z życia wzięte" u mnie na zaliczeniu na kursie były o wiele bardziej hardkorowe big_smile. I w sumie zwykle dotyczyły zupełnie innych dziedzin życia tongue.

No ale to również zależy od pionu kursu smile. starszoharcerski, a (podejrzewam) zuchowy, to jednak jest różnica smile

drużynowa 7 ZDH "Olimpia"
Hufiec Ziemi Będzińskiej
Chorągiew Śląska

Stopka forum