Nie jesteś zalogowany.
#1 03-01-2010 13:02:16 Robinson - warunkiCzuwaj!
Mam kilka pytań:
1. Ile lat trzeba mieć by zrobić sparawność o nazwie wyżej wymienionej?
2. Jaki stopień trzeba mieć?
3. Co trzeba wykonać na ten stopień?
A pytam się dlatego, że chciałbym zrobić tą sprawność, bo drużynowy każe nam zrobić przynajmniej jedną ze sprawności.
Przepraszam za błędy ortograficzne, interpunkcyjne itp.
Ostatnio edytowany przez SzateX (03-01-2010 13:04:37)
03-01-2010 13:02:16
#2 04-01-2010 15:18:48 Re: Robinson - warunkiDobra, to po pierwsze powiedz z jakiej organizacji jesteś, bo nasze sprawności się ciut różnią, ale od razu napiszę co i jak w ZHR- no więc domyślam sie że chodzi ci o Chatkę Robinsona, nie o Wyspę
- o której tak wgl w nowym regulaminie nic nie słychać. Więc sprawa się przedstawia tak, że lat trzeba mieć tyle żeby być w drużynie harcerskiej, a skoro w niej jesteś to już spełniasz to wymaganie. Stopień - jako że to sprawność 1-giwazdkowa to nie musisz mieć żadnego. A co do zadań, to zdobywa się ją za całodobową wyprawę zastępu z nocowaniem pod szałasami w czasie obozu, więc teraz raczej jej nie zdobędziesz. Ale jako że śniegu za oknem sporo, przejżyj sprawności zimowe - zodobywaj póki jest okazja. Jakby jednak chodziło o Wyspę, to daj znać napiszę co i jak ;P
#3 05-01-2010 12:35:53 Re: Robinson - warunkijeśli chodzi o tą samą sprawność co nam przywykło nazywać jedno pióro to z czego pamiętam (a mogło mi coś umknąć bo to w końcu było coś z 6/7 lat temu) to najważniejszym zadaniem było "zamieszkać" 24 godziny w lesie dwuosobowym patrolem. Mogliśmy zabrać jedynie śpiwory, dostaliśmy bodajże po pół litra wody i kilka kromek chleba. Nikt nie mógł nas zobaczyć, a my musieliśmy wykonać jeszcze kilka zadań (m.in zbudować szaiłas i narysować mapę terenu).
Osoby zdające na dwia pióra miały podobne zadania tylko ze były same w tym lesie i po powrocie do obozu miały jeszcze 24 godzinnego milczka (zawieszony na czas jazdy konnej)
Na takie coś trzeba było mieć ukończone 13 lat i mogliśmy to robić tylko na obozie.
Tylko jak mówiłem to było dawno temu...
Było to 7 lat temu w 4mdkh (zhp)
Pozdrawiam ![]()
Ostatnio edytowany przez Sed (05-01-2010 17:54:17)
#4 05-01-2010 13:59:03 Re: Robinson - warunkiFakt, zapomniałem że w czasie Chatek od wyjścia z obozu do powrotu nikt nie mógł zastępu zobaczyć. I trzeba było robić jakieś obserwacje lasu o świcie i w nocy.
#5 08-07-2010 08:06:45 Re: Robinson - warunkiZdobyłam Robinsona (jedno piórko:)) w zeszłym roku. W wymaganiach: przygotować posiłek z darów lasu, przez 24h pozostać niezauważonym poza obozem z 1 towarzyszem, przeprowadzić obserwacje życia lasu (zdjęcia, notatki). Nic trudnego. Co do wymagań wiekowych, wszyscy dobrze wiedzą że są naciągane. Drużynowy na pewno nie puści 8-latka na chatki, ale jeśli 12-latek pójdzie z 14-latkiem.... gdybanie. Jeśli czujesz się na siłach, próbuj. Nic się nie stanie. NAJWYŻEJ wrócisz. Powodzenia!
#6 12-07-2010 04:39:00 Re: Robinson - warunkiU nas w hufcu, sprawność Robinsona/Chatki Robinsona/Jednego piórka jest a stałe wpisane w obóz. Co roku jest zaplanowana jedna noc w chatkach. I wtedy cały podobóz otrzymuje taką spawność. ![]()