Nie jesteś zalogowany.

#1 13-07-2009 04:49:12 Próba na stopien

Pajka7
Użytkownik Forum mP

Hej! Czy ktoś z was wie jak sie rozpisuje probe na stopnie? Jak to ma wygladac i wogole?  Czym sie kierowac, w jakiej formie ma to byc napisane? Z góry dzieki.

13-07-2009 04:49:12

Druh AdSense
Użytkownik Forum mP

#2 13-07-2009 13:38:58 Re: Próba na stopien

Harcerzyk
Użytkownik Forum mP

Po pierwsze to musisz mieć wymagania na dany stopień. Następnie po kolei do każdego wymagania rozpisujesz zadania.Ustalasz je w zależności od swoich możliwości.
Najlepiej to zrobić w formie tabelki,proponuje Ci znaleźć w internecie jakieś przykładowe próby i z nich wziąć szablon.

Przyboczny w 12 DH "Parasol" im. Adama Borysa

Hufiec Chodzież.
O;]
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

#3 13-07-2009 16:30:52 Re: Próba na stopien

dorota1906
Użytkownik Forum mP

A ja proponuję pójść do opiekuna próby (musi taki istnieć!) i właściwie to jest jego zadanie, zeby Ci pomóc. Opiekuna możesz sama sobie wybraż, al musisz pamiętać o tym, że osoba ta musi mieć stopień który chcesz dobywać lub wyższy. Rozumiesz - taka osoba któa ma wiadomości na tym poziomie. Bo to by wyglądało jakby ktoś uczył tańczyć, a nie miał by o tym zielonego pojęcia. No a jeżeli nie posiadasz opiekuna (różne, dziwne rzeczy słyszałam/widziałam) to poproś drużynowego żeby pomógł Ci rozpisać stopień. Albo mogę pomóc jeżeli będzie z tym problem smile W razie czego pisz do mnie na gg: 7875502. Chętnie pomogę smile

sam. Dorota Klusaczyk
Drużynowa Próbnej Gromady Zuchowej "Strażnicy Gumisiowej Tajemnicy"
Nie tylko Zuchowym patrzę okiem!
===> 7 Wielopoziomowa Drużyna Harcerska "Spartakus"
===> Hufiec ZHP im. Józefa Kreta w Jastrzębiu Zdroju
'Jeśli zobaczysz iskrę w oczach Zucha dokonaj wszelkich starań by nie zgasła i stała się wędrowniczą watrą!'

#4 09-08-2009 08:59:43 Re: Próba na stopien

Narvana
Użytkownik Forum mP

A ja mam takie pytanie: czy opiekunem próby może zostać drużynowa, nieposiadająca żadnego stopnia harcerskiego ani instruktorskiego? Z góry dzięki za odpowiedź.

I'd rather be hated for who I am, than loved for who I'm not.

#5 10-08-2009 08:13:13 Re: Próba na stopien

dorota1906
Użytkownik Forum mP

Ja odpowiem Druhnie na to pytanie jednym słowem - nie. Nie być opiekunem próby drużynowy, który nie posiada żadnego stopnia. Opiekunem próby na stopień może być osoba która posiada stopień zdobywany przez jego podopiecznego lub wyższy. Stopień pokazuje stopień rozwijania się człowieka w harcerstwie. To tak jak ja bym Druhnę chciała uczyć jeździć na nartach, a sama bym tego nie potrafiła (a nie potrafię tongue). Najpierw samemu trzeba coś przeżyć, nabrać doświadczenia i najważniejsze nabyć umiejętności - czasem nauczyć się, żeby móc kierować na dobrą drogę swoich przyjaciół itd. To tak jak bym chciała przeprowadzić kurs drużynowych, a sama bym go nie zdała.

Mam nadzieję, że troszkę Druhnie się sprawa rozjaśniła dzięki tym przykładom. Ja proponuję zapytać kogoś w drużynie, kto posiada taki stopień o to czy nie zechciał by być opiekunem Druhny próby na stopień, a jeśli nikt nie posiada wymaganego stopnia to zapytaj np. Komendanta (który na pewno musi być instruktorem smile), albo kogoś, kto Druhnę w miarę dobrze zna, ponieważ opiekun próby ma pilnować Druhny rozwoju i wspierać Cię w tym wink Więc nie może by to przypadkowa osoba smile Moim opiekunem na próbę na stopień Harcerki Orlej jest moja Drużynowa - ale ona jest instruktorem posiada stopień Przewodniczki. Jednak nad moją próbą przewodnikowską czuwa komendant mojego hufca, ponieważ przewodnik dla przewodnika nie może być opiekunem smile (ale też bardzo żałuję) - ale ze stopniami instruktorskimi wygląda to troszeczkę inaczej.

Mam nadzieję, że piszę zrozumiale - 2 godziny temu wróciłam z obozu smile

sam. Dorota Klusaczyk
'Jeśli zobaczysz iskrę w oczach Zucha dokonaj wszelkich starań by nie zgasła i stała się wędrowniczą watrą!'

#6 10-08-2009 09:42:22 Re: Próba na stopien

Narvana
Użytkownik Forum mP

Dzięki wielkie za tę wyczerpującą odpowiedź smile Chciałam się upewnić, bo słyszałam już wiele wersji na temat "kto może być opiekunem".
Ooo, obóz- fajna sprawa smile Pozdrawiam.

#7 12-08-2009 05:36:49 Re: Próba na stopien

dorota1906
Użytkownik Forum mP

Nie ma sprawy! smile Służę pomocą jeśli chodzi o sprawy KSiS (jestem na różne patologie z tym związane strasznie wyczulona smile). Gdybyśmy były w jednym hufcu to bym mogła bardziej pomóc bo być może mogłabym zostać Druhny opiekunem... O, a jaki Druhna stopień chce zdobyć? Ja za jakiś czas skończę próbę na HO no i tak w kwietniu - tak planuję - być może złożę zobowiązanie instruktorskie (w końcu! big_smile).

sam. Dorota Klusaczyk

#8 12-08-2009 08:38:57 Re: Próba na stopien

Narvana
Użytkownik Forum mP

Planuję zdobyć stopień samarytanki smile Muszę tylko znaleźć opiekuna- i do dzieła big_smile

#9 12-08-2009 08:54:42 Re: Próba na stopien

dorota1906
Użytkownik Forum mP

Aha, no to życzę powodzenia smile Mam nadzieję, że się uda. Tak jak mówiłam, warto zapytać kogoś z komendy hufca, albo jakiegoś harcerza, którego znasz i który posiada stopień samarytanki lub wyższy (e to być instruktor lub HO czy HR)

sam. Dorota Klusaczyk

#10 03-03-2010 04:51:15 Re: Próba na stopien

Fuczati
Użytkownik Forum mP

Mam prośbe od 2 miesiecy probuje napisac probe na st. tropicielka ale u mnie w druzynie jest tak ze ochotniczka jest juz gotowa i ma wymagania takie jak na trop. wiec nie wiem na jakiej podstawie mam napisac ta probe
z gory dzieki big_smile

#11 03-03-2010 08:11:57 Re: Próba na stopien

dorota1906
Użytkownik Forum mP

A jak wygląda u Was próba na ochotniczkę? W sumie napisz do mnie (gg. 7875502). Spróbuję Ci pomóc bo raczej stopnie się wszędzie tak samo rozpisuje smile Rozpiszemy to razem. Swoją drogą trochę bezsensu, że od razu ochotniczkę dają Wam gotową... Bo każdy ma inne umiejętności, możliwości - chodzi o zadania... Jeśli chcesz pogę Ci pomóc smile

sam. Dorota Klusaczyk

Stopka forum